Článek

Do Kerska za Bohumilem Hrabalem

První říjnovou neděli jsme vyrazili do Kerska navštívit chatu Bohumila Hrabala a ochutnat divočáka se zelím či se šípkovou ve vyhlášené restauraci Hájenka.

Výlet jsme zahájili v Hájence, kde jsme se - narozdíl od hrdinů Hrabalových Slavností sněženek - nepohádali ani neporvali kvůli tomu, zda divočáka podávat se zelím či se šípkovou. Každý si totiž zvolil variantu dle vlastní chuti. 

Po obědě jsme se prošli po Kersku a nasávali hřejivé sluneční paprsky i genia loci tohoto jedinečného místa. 

Zlatým hřebem pak byla návštěva chaty Bohumila Hrabala, v níž napsal svá - dle vlastních slov - nejlepší díla, k nimž patří Obsluhoval jsem anglického krále, Postřižiny nebo zmiňované Slavnosti sněženek.

Chata je nyní v majetku Polabského muzea a interiér včetně vybavení je upraven tak, jak vypadal v osmdesátých letech, kdy zde Hrabal žil a tvořil. Řada předmětů je autentických. Zážitek z prohlídky umocnil také pan průvodce, který poutavě vyprávěl o historii chaty i o samotném Hrabalovi, a bylo znát, že tématem žije.