Článek

Exkurze do pražírny kávy

Pražírna kávy Fair & Bio v nedalekém Kostelci nad Labem se jevila být místem předurčeným k tomu stát se objektem našeho zájmu a bližšího zkoumání. A bylo to zkoumání nadmíru příjemné, voňavé a chutné!

Návštěvu jsme zahájili ve skladu zelené kávy, kde jsme se mimo jiné dozvěděli, kde káva roste, jak se pěstuje a odkud se do kostelecké pražírny dováží. Následoval výklad o pražení kávy přímo u pražičky (byť se bohužel právě nepražilo). Pak už si každý z nás mohl sám vlastnoručně navážit, namlít, zabalit, polepit a zatavit pytlíček vybrané kávy.

S touto činností nám pomohli moc milí zaměstnanci pražírny, a také stroje, které mají v pražírně pojmenované. Nepamatujeme si úplně přesně, jestli se stroji na zatavení sáčku s kávou říká zatavovačka nebo tavička, ale určitě víme, že ta v pražírně Fair & Bio se jmenuje Káťa.

Poté jsme společně popili kávu a příjemně naladěni a povzbuzeni si ještě chvilku povídali. A při tom dohodli reciproční návštěvu zaměstnanců pražírny u nás na Statku. 

Kavárna Fair & Bio zaměstnává také lidi se zdravotním znevýhodněním. Všichni jsou moc příjemní a navíc sportovci, takže se těšíme, že jim na Statku ukážeme, jak se hrají mölkky. Doufáme, že se jim u nás bude líbit tak, jako se nám líbilo u nich v pražírně!