Článek

Výlet do cukrovaru v Dobrovicích

Víte co je na obrázku? Semena cukrové řepy. Vlevo přírodní, vpravo připravená k setí!

Dnes jsme se vypravili do Dobrovic nedaleko Mladé Boleslavi. Do cukrovaru, který, považte, funguje bez přestávky 190 let! Navštívili jsme zdejší muzeum cukru, lihu a řepy a paní průvodkyně nás velmi poutavě zasvětila do výroby hlavně cukru. Zajímavé je, že při jeho výrobě se zpracuje úplně vše. Nic nepřijde nazmar. Místo exkurze přímo do cukrovaru jsme raději shlédli film  o tom, jak z řepy vzniká cukr. Následoval výborný oběd v Restauraci na statku v Nepřevázce, který nám doporučila dcera naší obyvatelky. A potom přišel čas na uspokojení potřeb našich turistek. Ušli jsme necelé 3 kilometry v nedalekém přírodním parku Chlum, kde byla krásná podzimní příroda a před jedním tisícem let tu bylo dokonce hradiště Slovanů!